عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده
فعالان بخش خصوصی آذربایجان شرقی به عنوان یک استان تولیدمحور همواره تاکید کردهاند که برای حل مشکلات تولید و سرمایه گذاری، باید دست در دست هم داده و در راستای حل مشکلات بخش تولید گام برداشته شود.
در حقیقت، اگر دولت چهاردهم بخواهد آذربایجان شرقی به سیر متحولانه خود تداوم بخشد باید به طور حتم در کنار بخش خصوصی واقعی این استان قرار گرفته و اقدامات مانع زدایانه و تسهیلگرانه انجام دهد زیرا ۹۰ درصد سهم رشد اقتصادی آذربایجان متعلق به این بخش است.
در این راستا، یکصد و سیزدهمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجانشرقی با حضور استاندار، رئیس اتاق بازرگانی تبریز، مدیرانکل بخش دولتی و فعالان بخش خصوصی استان در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
انتقال آب رودخانه ارس به تبریز و طرح بارورسازی ابرها از جمله مسائل مهمی بود که در این نشست بر آن تاکید شد که همانا با توجه به اقدامات انجامشده و بهرهگیری از ظرفیت ریاستجمهوری مسعود پزشکیان، چه بسا که اکنون بهترین فرصت برای اجرای این پروژه در استان فراهم شده است!
به اعتقاد فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی، عبور موفقیت آمیز از شرایط بحرانی فعلی نیازمند مشارکت حداکثری، شفافیت اطلاعات و همکاری مؤثر میان دولت و بخش خصوصی استان است به شرطی که برخلاف دولت قبل، گوش شنوایی وجود داشته باشد…
◾️تنش آبی فعلی روند اجرای انتقال آب ارس به تبریز را ضروری میسازد
رئیس اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به نتایج بررسیها و بازخوردهای دریافتی از بنگاههای اقتصادی آذربایجان شرقی گفت: فشارهای مالیاتی و تأمین اجتماعی، ناتوانی در تأمین ارز و چندنرخی بودن آن، قطعی مکرر برق و مشکلات تأمین انرژی، فرسودگی ناوگان حمل و نقل و افزایش هزینههای لجستیکی، طولانی بودن فرآیند ثبت سفارش و ترخیص کالا و نبود شفافیت در تخصیص تسهیلات بانکی از جمله چالش های جدی مطرحشده توسط فعالان اقتصادی استان هستند که این موارد نیازمند پاسخگویی سریع و دقیق از سوی دستگاههای اجرایی ذیربط است.
یونس ژائله با تأکید بر اهمیت استمرار صادرات راهبردی در شرایط اضطرار افزود: در حال حاضر، تأمین عمده کالاهای وارداتی کشور به بنادر جنوبی و کشورهایی نظیر برزیل و اوکراین وابسته است، از اینرو در شرایط خاص لازم است ظرفیت بنادر شمال کشور مورد توجه بیشتری قرار گیرد لذا ارمنستان بهعنوان تنها کشور عضو اتحادیه اوراسیا با مرز زمینی مشترک با ایران، باید به عنوان کریدور رسمی و طلایی صادرات استان توسعه یابد گرچه فعالسازی ظرفیت قطار تبریز – وان برای ترانزیت کالا نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی همچنین با اشاره به تنش آبی در سطح آذربایجان شرقی، خواستار تسریع در روند اجرای پروژه انتقال آب رودخانه ارس به تبریز شد و اضافه کرد: بارورسازی ابرها یکی از راهکارهای مؤثر در جبران کاهش بارندگیهاست که البته اجرای این طرح مستلزم استقرار یک فروند هواپیمای ویژه در سطح استان است تا به محض رویت ابر و ورود آن به فضای کشور، هواپیما بتواند سریعاً به محل موردنظر اعزام شده و فعالیت هدفمند خود را به انجام رساند.
◾️اقدامات عملی برای احیای دریاچه اورمیه اغلب روی کاغذ مانده است
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به وضعیت پروژه انتقال آب ارس به تبریز گفت: حتی یک روز تعلل در انتقال آب ارس پذیرفتنی نیست لذا تمام اقدامات مربوط به دیپلماسی اقتصادی و حتی بازدید معاون اول رئیسجمهور از این پروژه را عملی کرده و امروز باید راههای تسریع اجرای این پروژه از جمله سهم بخش صنعت و قطعهبندی پروژه را بررسی کنیم.
بهرام سرمست با اشاره به وضعیت مدیریت آذربایجان شرقی در دوران جنگ ۱۲ روزه اخیر ایران علیه رژیم اسرائیل افزود: پای کار بودن مجموعه مدیریتی استان و مردم در این ایام به گونهای بود که گویا جنگی در آسمان استان نبود.
وی درباره بارورسازی ابرها در آسمان آذربایجان شرقی و دریاچه اورمیه اضافه کرد: امسال برای اولین بار در چند مرحله بارورسازی ابرها برای دریاچهی اورمیه انجام دادیم و هر بار بین ۱۵ تا ۳۰ میلیمتر بارش داشتیم لذا بر اساس پیشنهاد اتاق بازرگانی تبریز و تایید وزارت نیرو، مقرر شده تا یک فروند هواپیما برای بارورسازی ابرها خریداری و در منطقه مستقر کنیم.
سرمست خاطرنشان کرد: ۲۷ اقدام عملی برای احیای دریاچه اورمیه نوشته شده که اغلب روی کاغذ مانده است اما تاثیر بارورسازی ابرها مهمتر و عملیاتی است و باید پیگیری کنیم که به بخش کشاورزی و احیای دریاچه اورمیه کمک میکند.
وی به وضعیت ذخیره آبی تبریز اشاره کرد و افزود: ۵۰ درصد آب تبریز از منبع زرینهرود یا همان سدّ بوکان میآید اما امروز ذخیره آب سد بوکان یک سوم شده و در مسیر انتقال به تبریز نیز برداشتهای غیرمجاز و استفاده از آب شرب برای کشاورزی دیده میشود که طی مذاکره با استاندار آذربایجان غربی مقرر شده تا نظارت بیشتری انجام گیرد و حقابه تبریز لطمه نبیند.
◾️تعیین نرخ یارانهای برای ماکارونی و نرخ آزاد برای نان قابل قبول نیست
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تبریز با انتقاد از تصمیمات اخیر دولت در حوزهی گندم و آرد اظهار کرد: در خصوص این حوزه سه موضوع اصلی مطرح است؛ نخست اینکه مطابق قانون، تصمیمات نباید به صورت عطفبهماسبق اجرا شوند، با این حال، دولت نرخ جدید آرد را در پایان اردیبهشت اعلام کرده، اما اجرای آن را از ابتدای همان ماه محاسبه کرده و مابهالتفاوت آن را از خریداران گندم دریافت کرده است؛ اقدامی که منجر به ضرر و زیان گسترده برای بسیاری از واحدهای صنایع غذایی وابسته به گندم و آرد شده است.
رضا جعفری با اشاره به اینکه در شرایطی که نان قوت غالب مردم است، تعیین نرخ یارانهای برای ماکارونی و نرخ آزاد برای نان قابل قبول نیست افزود: این موضوع به شدت به استان آذربایجان شرقی آسیب میزند لذا تقاضای ما صریح و منطقی بوده و تعیین نرخ ثابت و مشخص برای گندم و آرد جهت ثبات و پیشبینیپذیری در زنجیره تأمین صنایع غذایی را خواستاریم.
وی، خواستار صدور مجوز واردات گندم توسط بخش خصوصی با سرمایه شخصی شد و اضافه کرد: اگر اجازه داده شود که سرمایهگذاران، گندم مورد نیاز واحد تولیدی خود را وارد کنند، بخش قابل توجهی از چالشهای فعلی برطرف خواهد شد زیرا در حال حاضر یکی از موانع اصلی، این تصور در ساختار تصمیمگیری کشور است که ممکن است بخش خصوصی گندم وارداتی را به دولت بفروشد در حالی که با سامانههای کنترلی و نظارتی موجود، امکان شفاف سازی کامل این فرآیند فراهم است.
جعفری تأکید کرد: اگر با واردات گندم توسط بخش خصوصی به صورت کامل مخالفت شود با کاهش تولید، تعطیلی واحدها و خروج نیروی کار مواجه خواهیم شد که این وضعیت مجموعهای از آسیبها را متوجه آذربایجان شرقی میکند و ضرورت دارد تا هرچه سریعتر در سیاست های کلان مرتبط با زنجیره گندم، آرد و صنایع وابسته بازنگری اساسی صورت گیرد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0